Motorul electric este un dispozitiv care isi gaseste utilitatea intr-o gama variata de domenii. Acesta este folosit intr-o serie de aplicatii, de la componente electronice la actionari electrice de puteri mult mai mari, folosite pentru pompe, locomotive sau macarale.

In ceea ce priveste modul de functioanare, acesta transforma energia electrica in energie mecanica. Exista doua categorii mari de motoare electrice, pe de-o parte cele de curent continuu, pe de alta parte cele de curent alternativ. La randul lor, cele de curent alternativ pot fi sincrone si asincrone.

  1. Motorul electric de curent continuu

Motorul electric de curent continuu este alimentat la o sursa de curent continuu. Acesta are la baza doua componente principale: rotorul si statorul. Rotorul este partea mobila a motorului, in timp ce statorul este partea fixa, ce include elemente precum carcasa, bornele de alimentare si infasurarea statorica. In momentul in care curentul trece prin rotor este generat un camp magnetic. Astfel, ca urmare a fortei electromagnetice, rotorul se roteste.

  1. Motorul electric de curent alternativ

Motorul electric de curent alternativ are ca baza de functioanare principiul campului magnetic invartitor, identificat de Nikola Tesla. Exista doua mari subcategorii in ceea ce priveste acest tip de motor, motoarele electrice sincrone si asincrone.

  • Motorul electric sincron

Motorul electric sincron este cel care are viteza rotorului constanta. Acesta are un factor de putere foarte mare spre deosebire de motorul asincron. Este folosit in special pentru dispozitive care nu necesita o variatie a vitezei de rotatie, precum ventilatoarele sau compresoarele.

  • Motorul electric asincron

Motorul electric asincron este cel care are un circuit magnetic caruia ii sunt asociate doua sau mai mai multe circuite care se deplaseaza in raport unul cu celalalt. Astfel, datorita inductiei electromagnetice, energia este transferata de la partea fixa la partea mobila.

La Exsteel Engineering dispunem de o gama variata de motoare electrice de la producatori cu renume. Daca esti interesat de unul dintre produsele noastre, asteptam sa ne ceri o oferta pe site.

Publicare Advertoriale Industrie