Atunci când este vorba despre mobilarea camerei unui copil nu este vorba numai despre a alege ceea ce îți place ție sau ce îi place acestuia, ci mai ales despre cât de potrivită este mobila aleasă pentru nevoile pe care le are copilul.

 

Când copilul este mic este mai simplu – un pătuț, o comodă și o masă de schimbat, un dulap pentru haine și unul pentru depozitarea jucăriilor și asta este tot.  Însă odată ce acesta este la vârsta școlarității, lucrurile se schimbă – trebuie să analizezi cu atenție ce scaune pentru copii sunt potrivite, ce tip de birou să iei și altele asemenea.

Acordă o atenție deosebită materialelor din care este realizat mobilierul. Alege lemn natural sau MDF și verifică grosimea materialelor – aceasta trebuie să fie de cel puțin 15 mm pentru a-și menține calitatea în timp.

Aruncă o privire și asupra sistemului de închidere acolo unde este cazul. Ideal este să alegi produse de mobilier realizate de producători cunoscuți, cu sisteme de închidere de calitate (Hettich, GRASS, Hafele, Blum).

Verifică mobilierul din toate părțile. Dacă nu îl iei fizic din magazin, nu ezita să îi ceri comerciantului sau producătorului fotografii cu acesta din diferite unghiuri, pentru că astfel poți evalua calitatea pe care o are mobilierul din punct de vedere al structurii și materialelor utilizate.

Unul dintre cele mai importante aspecte atunci când este vorba despre nevoile unui copil rămâne ergonomia. Imaginează-ți mobilierul „în acțiune” înainte de a finaliza achiziția. Imaginează-ți ce poziție va obține copilul atunci când va sta pe scaun și alege unul dintre numeroasele modele de scaune de birou care să se potrivească nevoilor pe care le are acesta. Ține cont de înălțime, de posibilitatea de reglare a acesteia, dar și de elemente precum spătarul sau brațele acestuia, pentru că acestea îi vor oferi poziția ergonomică și îl va feri de durerile de spate.

Amintește-ți de regulile ergonomiei. Copiii cresc rapid și adesea au nevoie de mobilier „pentru creștere”. De exemplu, începând cu al treilea an de viață, patul ar trebui să varieze în dimensiuni de la 70х150 cm la 80х170 cm. La 5 ani copilul va ajunge cu ușurință la rafturile cu o înălțime de 130 cm, iar la 7 ani la cele de până la 150 cm. Dacă le pui mai sus, va fi dificil să ajungă la ele.

Biroul ales este, de asemenea, foarte important, deoarece copilul trebuie să mențină postura și vederea bună. Înălțimea mesei pentru un copil de 6-7 ani ar trebui să fie de 52 cm, pentru 7-8 ani – 58 cm, pentru 9-11 ani – 70 cm. Pentru copiii cu vârsta sub 6 ani vor fi suficiente mese cu o înălțime de 40-45 cm.