Iubitorii de mișcare au parte de o surpriză plăcută vara aceasta, având în continuare posibilitatea să își completeze colecția de medalii, chiar dacă o mulțime de curse reale au fost anulate! SmartRaces.ro, platformă lansată în iunie 2020, aduce în Romania conceptul de cursă virtuală, răsplătind mișcarea de orice fel cu o medalie reală! Proiectul apare ca răspuns la nevoia de competiție și mișcare a oamenilor, într-o perioadă în care aceste libertăți le sunt îngrădite din cauza crizei globale provocate de Coronavirus. O parte din încasările platformei sunt redirecționate către două dintre cele mai mari organizații non-profit din România: Autism Voice și Hospice Casa Speranței.
Principiul după care funcționează platforma este simplu: te înscrii la o cursă, te asiguri că parcurgi distanța propusă de organizatori în timpul alocat, îți încarci rezultatele în platformă (sub formă de poză cu numărul de pași din aplicația telefonului tău mobil), iar la finalizarea cursei vei primi medalia și diploma de finisher (pe e-mail sau prin curier, în funcție de opțiunea ta). Cursele virtuale au o distanță predefinită (5k, 10k, 21k ș.a.m.d.), pe care o poți parcurge dintr-o dată sau o poți împărți în mai multe curse, atât timp cât te vei încadra în timpul alocat.
Poți participa la aceste curse oricând și oriunde te-ai afla în lume! Poți alerga, înota, te poți plimba sau merge cu bicicleta, poți fi pe poteci de munte, pe banda de alergare, la sală, acasă sau chiar la alte curse, iar eforturile tale vor fi răsplătite. La finalul cursei, vei primi o minunată medalie, reală sau virtuală, în funcție de pachetul pe care ți l-ai ales, împreună cu Diploma de FINISHER.
Organizatorii au pregătit tot felul de curse, încercând să răspundă la nevoile cât mai multor utilizatori. Iubitorii de drumeții și/sau trail run, de exemplu, își pot alege cursa Top Of Romania Challenge – Cursă spre Vârful Moldoveanu. Pentru a câștiga medalia, aceștia trebuie să își contorizeze efortul depus în plan vertical. După ce au urcat destule scări/pante/munți, încât să ajungă la altitudinea de 2544m, pot bifa finalizarea cursei, primind medalia. Așadar, efortul depus este în totalitate real, ceea ce face ca această competiție să se numească „virtuală” este locul desfășurării și ritmul în care alegi să finalizezi cursa – poți câștiga medalia pentru cucerirea Vârfului Moldoveanu cu efortul depus pentru urcatul scărilor într-o lună de zile.
Similare acestor curse sunt și competițiile: Road to Clouds Challenge – unde participanții au de parcurs 91km pentru a câștiga medalia Cursei Transfăgărășanului; Five Castles Challenge – unde participanții au de parcurs 325km, adică distanța echivalentă traseului dintre Castelul Corvinilor, Cetatea Făgărașului, Castelul Bran, Cetatea Râșnov și Peleș; Black Sea Challenge – un traseu de 245 km, echivalent distanței Litoralului Românesc de la Sulina până la Vama Veche. Particularitatea acestor curse constă în faptul că, de-a lungul evoluției, participanții primesc pe e-mail informații despre obiectivele de pe traseu, pentru ca experiența să fie cât mai veridică.
Cursele de tip puzzle reprezintă un alt concept pe care platforma îl propune. Participând la competiții gradual, pornind de la 5K până la 42K, vei câștiga medalii pe care le poți așeza la final sub forma unui puzzle care să ateste evoluția ta de-a lungul curselor. Tot în categoria puzzle regăsim și curse pentru copii sau pentru iubitorii animalelor de companie.
Care sunt avantajele acestor curse? Printre cele scoase în evidență de organizatori se numără: motivarea suplimentară pentru orice antrenament real, posibilitatea de a-ți planifica weekend-urile după cum dorești, stabilirea propriului ritm (ai posibilitatea să finalizezi cursa dintr-o dată sau împărțind-o în multiple etape), o variantă ideală pentru a ține copiii captivați și motivați să facă sport, dezvoltarea spiritului de competiție, având permanent parte de noi provocări și obiective de atins.
Cursele virtuale încurajează mișcarea pentru participanții de toate vârstele și nivelurile de abilități. Platforma se adresează oricui, de la copii la bunici, de la artiști la antreprenori sau de la campioni la începători.