Uneori, probabil, te întrebi și tu ce anume s-a schimbat atât de mult în fibra acestui popor încât copiii ies mult mai puțin afara la joaca.

Adu-ți aminte de copilăria ta și de timpul petrecut cu orele afara la joaca, indiferent de vreme. De ce nu se mai întâmplă astăzi asta? Unele explicații sunt de bun simț și au logică. Noi aveam televizor două ore pe zi, iar părinții erau mai tot timpul plecați, ceea ce a dus la apariția generației cu cheia de gât. Acum, nu doar că cei mici au televizor, dar au zeci de programe. În plus, odată cu apariția internetului și avansul tehnologic, mai toți au tablete, telefoane mobile, console, care-i țin și ele ocupați. Asta pentru a nu mai vorbi de câte jucării copii au în ziua de azi, spre deosebire de noi.

O altă explicație?

Construirea fără discernământ a blocurilor, lipsa spațiilor de joacă, numărul enorm de mare de mașini din trafic de acum, comparativ cu vremea în care noi, părinții lor, am copilărit. Toate aceste motive sunt de înțeles… Cu toate acestea, nu mi se pare suficient.

Jucării copii, oferte speciale acum si online!

Am călătorit în mai multe țări la viața mea și am observat un lucru care pentru mine a fost intrigant: copiii din țările nordice, cu climă mai aspră, ies mai mult și se joacă mai mult pe afară, decât în țara noastră, ba chiar și decât în țări cu climă mai blândă, precum cele mediteraneene. Până la urmă, probabil e o chestiune de mentalitate.

Ieșitul la joacă afară este fundamental pentru buna creștere a copiilor. Le îmbunătățește forma fizică, le stimulează curiozitatea, favorizează interacțiunea socială și evită, evident, obiceiurile sedentare. Din toate aceste motive, poate ar trebui să ne încurajăm copiii să se joace mai mult la exterior.

Există atât de multe variante de jucării copii pentru exterior, încât e greu de crezut că acest lucru nu le va face mare plăcere.

Există jucării copii exterior de la biciclete, trambuline, triciclete, tobogane, leagăne, corturi, saltele, mingi, jucării copii de plajă sau de grădină, piscine, balansoare, trotinete, role și multe, multe altele.

Ba chiar, apropo de ce spuneam mai devreme, cu privire la joaca celor mici la exterior, ar trebui să-i lăsăm pe afară și dacă e vreme rea sau dacă plouă. Priviți numai un copil, în ingenuitatea lui, cum se bucură atunci când plouă: ”Ce bine! Putem să sărim în bălți, să ne jucăm cu nori!”. Copiii învață mult mai repede să vadă partea pozitivă a lucrurilor decât noi, adulții.

Lăsându-i afară pe cei mici afara la joaca chiar și când plouă sau e frig, le oferim o serie de avantaje.

Primul ar fi că le dă posibilitatea de a se autoregla. Joaca afară în orice anotimp și în orice timp de vreme le permite copiilor să simtă frigul și căldura. Dar si să evalueze corect dacă trebuie să fie mai îmbrăcați sau mai puțin, învățând astfel să se pregătească pentru fiecare anotimp.

Încercați următorul exercițiu: când plouă, nu le mai spuneți copiilor să-și ia umbrela. Spuneți-le doar că plouă. Dacă vor decide să iasă fără umbrelă, vor învăța pe pielea lor ce înseamnă să te uzi de la ploaie. Apoi vor reveni după ceea ce le lipsește. Dacă copilul dumneavoastră nu iese oricum fără să-și ia umbrela, chiar și fără să îi spuneți, felicitări! A învățat deja aceste lucruri. Aceasta e o metodă de a le potența autonomia și de a le da oportunitatea copiilor să înceapă să aibă singuri grijă de ei.

Din categoria avantajelor mai menționez faptul că vor deveni mai adaptabili și mai rezistenți.

Studiile arată că cei mici crescuți cu suficient timp petrecut în aer liber devin mai rezilienți. Dar si mai adaptabili la schimbările vieții. Ei învață mai repede și mai bine și se dezvoltă mai armonios.

Ieșitul la joacă afară, în orice condiții meteo, dezvoltă creativitatea. Într-o zi cu ploaie se pot face lucruri diferite decât cele de fiecare zi sau se pot face altfel. Se desenează mai ușor cu o bucată de creangă pe pământul ud decât pe cel uscat, de exemplu. Asta ca să nu mai vorbim de zăpadă…

Publicare Advertoriale Educatie si Cultura