ajuta un om sa se ridice

ajuta un om sa se ridiceAsociatia Zi de Bine, curator de cauze sociale, lanseaza proiectul cu acelasi nume, care are ca scop crearea de comunitati, sprijinirea a mii de oameni aflati in situatii vulnerabile si crearea de notorietate in jurul unor cauze ignorate. Asociatia va sustine 12 ONG-uri cu 12 cauze, cate una in fiecare luna a anului.

Proiectul Zi de Bine are ca fundamente nevoia de SENS a oamenilor, eforturi minime din partea donatorului, recomensa rapida si dorinta de competitie.

Fiecare cauza selectata de Asociatia ZI de BINE se adreseaza unei comunitati, se realizeaza in maximum 30 de zile, este finantata in special de catre sarbatoritii lunii si se implementeaza cu ajutorul unui ONG local.

Cauzele pot fi sustinute financiar prin: SMS unic cu mesajul “SUS”la 8862 pentru 4 euro, donatii individuale, parteneriate cu companiile care-si serbeaza ziua de infiintare in luna respectiva si prin parteneriat cu companiile care vor sa-si incurajeze angajatii sa se implice in cauze sociale. In cele 12 luni, Asociatia Zi de bine isi doreste sa atinga 300.000 de donatori si fiecare om care-si aniverseaza ziua de nastere sa devina un generos sustinator al uneia dintre cele 12 cauze. Printre cauzele care vor fi sustinute se afla copii internati in spitale, copii institutionalizati, adulti cu problmee de sanatate mintala, doliu, educatie, saracie, violenta domestica etc. Pentru a pastra suspansul pentru donatori, fiecare cauza va fi dezvaluita treptat.

Mecanismul de functionare este foarte simplu: la fiecare inceput de luna se va anunta cauza sustinuta si se vor descrie nevoia si beneficiarii. Fiecare cauza va fi insotita de un eveniment de constienticare care va da de altfel si startul donatiilor. La finalul lunii, donatorii vor afla ce s-a intamplat cu banii si vor fi invitati sa vada rezultatul implicarii lor.

Melania Medeleanu, Asociatia Zi de bine, spune: “ZI DE BINE e o provocare uriasa, care ne va tine vreme de un an cu sufletul la gura, caci la finalul fiecarei luni va trebui sa livram ce am promis. Am ales cauze pentru care se strang bani greu – copiii abandonati in spitale, sanatatea mintala, doliu, saracia – cauze importante, de la care de multe ori intoarcem privirea. Noi nu am vrut sa ne mai ferim privirea, am vrut sa ii aducem in lumina reflectoarelor, sa-i facem sa se simta importanti, sa le aratam ca si ei conteaza. E greu sa estimez in acest moment cati beneficiari vom avea, dar daca vorbim de violenta domestica, sunt zeci, daca vorbim de doliu, sunt mii, anul acesta vom atinge cel putin 3.000 de oameni. Avem nevoie de sustinerea fiecarui sarbatorit care-si cauta SENSUL, de ajutorul fiecarei persoane care nu are timp dar isi doreste sa se implice, al fiecarui donator care vrea sa stie repede ce s-a intamplat cu donatia sa. Si companiile sunt invitate sa deschida sampania in luna in care-si sarbatoresc infiintarea – si ce DAR mai potrivit pot primi daca nu pe acela de a fi de folos comunitatii?”.

Prima cauza sustinuta ii vizeaza pe copiii abandonati in spitale si se implementeaza cu ajutorul Asociatiei Blondie – Centrul de recuperare „Acasa pentru copiii uitati in spitale”. Casa BLONDIE e un centru de tranzit, un spatiu temporar in care copiii isi recapata fortele inainte de a merge spre “casa”. Beneficiarii sunt copiii abandonati in spitale pentru care exista acordul Protectiei Copilului (sau al parintilor, acolo unde este cazul) de a fi mutati in Centrul de recuperare. Valoarea proiectului este de 50.000 de Euro si campania de strangere de fonduri se va derula intre 1 si 31 martie 2020, cand va fi inagurata Casa Blondie.

Adelina Toncean, Asociatia Blondie, declara: “In sectia de terapie intensiva, 1 copil din 5 nu e vizitat de parinti deloc sau doar foarte rar. Desi suporta operatii complicate, iar vindecarea lor vine cu eforturi uriase, odata cu plecarea acasa, lipsa ingrijirii din partea unei familii nepregatite pentru nevoile lor speciale face ca starea copiilor sa se acutizeze si, de foarte multe ori, sa ii duca la moarte. Andrei are 2 luni si a fost internat in Sectia de Terapie Intensiva Nou-Nascuti inca din prima zi de viata. S-a nascut cu o grava stenoza a intestinului si, dupa o luna de stat intubat, putine persoane mai credeau ca va trai. La alt etaj al spitalului, Maria traieste de 4 ani in patutul de spital. La varsta ei, inca nu merge, nu a iesit niciodata afara, iar patutul l-a parasit doar ca sa fie dusa la analize sau la operatie. Cu toate astea, personalul a ales sa o pastreze in spital pentru ca parintii nu au vizitat-o niciodata si in lipsa ingrijirii serioase, Maria nu ar trai. Pentru acesti copiii luptam zi de zi si suntem increzatori ca vom reusi sa deschidem Casa Blondie pe 31 martie”.

Prin aceasta campanie, Melania Medeleanu, co-fondator al Asociatiei MagiCAMP, duce mai departe ideea MagicHOME, proiectul care a impresionat sute de mii de oameni care s-au regasit in povestea parintilor care “locuiesc” pe un scaun, alaturi de patul de spital al copiilor lor bolnavi. Din pacate, langa patul copiilor „uitati” in spitale, nu locuieste nimeni. Pana pe 14 Martie, ora 14, cand, pentru fiecare moment in care scaunul a fost gol, 2.300 de voluntari vor ocupa, timp de o ora, 2.300 de scaune goale, care vor lega, din 2 in 2 metri, Spitalul Marie Curie de Casa Blondie din Popesti Leordeni, pe o distanta de 5.7 km.

2.300 de voluntari ii insotesc simbolic pe copii in drumul spre casa.

Incepand din 1 martie 2020, sarbatoritii lunii, dar nu numai ei, pot sustine fiecare dintre cele 12 cauze prin donatii individuale, prin sms de 4 euro cu mesajul SUS la 8862, prin donarea zilei de nastere, dar si prin implicarea voluntara. De ziua ta, ajuta un om sa se ridice!

www.zidebine.ro

Comunicat de presa ONG