O nouă șansă la normalitate

Asociația în Beneficiul Copiilor cu Dizabilități – A.B.C.D. derulează, pe parcursul a zece luni, proiectul „O şansă la normalitate – intervenţie terapeutică şi sprijin educaţional pentru copiii cu dizabilităţi”, cu susținerea financiară a S.N. NUCLEARELECTRICA S.A.

Început în decembrie 2019, proiectul presupune derularea unui program terapeutic complex de compensare şi/sau recuperare a copiilor cu nevoi speciale, prin terapii specifice (logopedie, terapie Tomatis, integrare senzorială, terapie cognitiv – comportamentală, ergoterapie, kinetoterapie, terapie florală Bach).

Cu sprijinul S.N. Nuclearelectrica, vor beneficia de acest program copii cu dizabilități, cu vârste cuprinse între 4 și 14 ani, atât cei care urmează deja programe terapeutice în cadrul Asociaţiei, cât şi copii înscrişi pe listele de aşteptare. Proiectul contribuie astfel la procesul complex de recuperare funcţională şi psihologică şi de integrare educațională și socială a acestor copii în școală și în comunitate.

La începutul anului 2020 a fost achiziţionat dispozitivul „tVNS – STIMULATOR AL NERVULUI VAG”. După cum îi spune și numele, dispozitivul facilitează activarea nervului vag – cel mai lung nerv cranian din corp, care conectează creierul cu inima, plămânii și multe alte organe din corp. Cercetările privind stimularea acestui nerv sunt în desfășurare de peste 20 de ani, identificându-se o serie întreagă de beneficii pentru buna funcționare a organelor interne.

Dispozitivul este controlat printr-o aplicație de telefon Smartcable. Folosește energia telefonului pentru a trimite micro-impulsuri de curent electric la electrozii din clema urechii. Acest curent abia perceptibil la nivelul pielii stimulează ramura auriculară a nervului vag trimiţând semnale către creier și corp.

Tot în cadrul proiectului, psihologii și terapeuții Asociației A.B.C.D. și-au propus să realizeze diverse materiale didactice şi educative dedicate copiilor cu nevoi speciale. Materialele sunt puse atât la dispoziția părinților, cât și a cadrelor didactice care lucrează în învățământul special.

Copiii incluși în programul terapeutic al proiectului au nevoie de sprijin permanent, atât din partea familiei, cât și al sistemului educațional și al comunității, pentru ca viața lor să se îmbunătățească prin dezvoltarea de atitudini şi aptitudini sociale, interacţiune, colaborare şi învăţare reciprocă.

***

S.C. Nuclearelectrica S.A. este o societate națională pe acțiuni, axată pe producerea de energie electrică, termică și de combustibil nuclear. Ea este, în prezent, singurul producător de energie electrică pe baza de tehnologie nucleară din România. Totodată, Nuclearelectrica S.A. produce fasciculele de combustibil nuclear de tip CANDU care sunt utilizate pentru funcționarea propriilor reactoare nucleare. (www.nuclearelectrica.ro)

Asociația în Beneficiul Copiilor cu Dizabilități – A.B.C.D., înființată cu șase ani în urmă, reunește părinţi ai unor copii cu nevoi speciale (permanente sau temporare), profesionişti din diferite domenii, psihologi, terapeuţi şi susţinători voluntari, care s-au angajat astfel să lupte pentru îmbunătăţirea vieţii acestor copii şi a familiilor lor şi de a le creşte şansele de integrare în comunitate. Misiunea asumată de ABCD este aceea de a sprijini financiar, material şi psihologic familiile care au copii cu nevoi speciale permanente sau temporare, în vederea creşterii şanselor de integrare în şcoală şi/sau comunitate, dezvoltarea dialogului social şi implementarea de măsuri privind incluziunea socială pentru reducerea disparităţilor din societate. (www.asociatiaabcd.ro)

A.B.C.D. A.B.C.D. A.B.C.D.A.B.C.D.

Comunicat de presa Sanatate