București, 18 aprilie 2022 – Începând cu luna februarie, Dupixent® (substanță activă dupilumab) este 100% compensat și disponibil, pe bază de prescripție medicală, pentru indicația de dermatită atopică severă la copii cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani și pentru indicația de dermatită atopică moderată până la severă la adolescenți cu vârsta de 12 ani și peste. Până anul acesta, medicamentul era compensat doar pentru pacienții adulți diagnosticați cu dermatită atopică forma moderată până la severă, de acum extinzându-se și către cele 2 categorii de vârstă menționate – copii și adolescenți.

Dupixent® (Dupilumab) este o terapie biologică imunomodulatoare țintită, utilizată pentru tratamentul formelor moderate și severe de dermatită atopică, fiind primul anticorp monoclonal care inhibă selectiv calea de semnalizare a interleukinelor 4 și 13, factori determinanți în inflamația de tip 2, ce stă la baza dermatitei atopice .

Povara continuă a dermatitei atopice poate avea un impact de anvergură asupra pacienților pediatrici, care suferă de această afecțiune. Astfel, 70% dintre copii experimentează lipsa somnului, lucru care poate avea un efect negativ asupra dezvoltării neurocognitive.

83% dintre adolescenții care suferă de dermatită atopică moderată până la severă evită activitățile de zi cu zi. La 38% dintre adolescenții afectați de dermatită atopică forma moderată până la severă, traiectoria educațională sau profesională poate fi deviată din cauza puseelor necontrolate corespunzător, iar peste 50% se pot simți nefericiți sau deprimați. De asemenea, adulții cu această afecțiune raportează circa 80 de nopți pe an pierdute din cauza acestei afecțiuni.

70—80% dintre pacienții cu dermatită atopică dezvoltă și alte afecțiuni din sfera inflamației de tip 2 cum ar fi astmul sever sau rinosinuzita cronică, care, corelate, îngreunează și mai mult povara bolii.

Doina Mușetescu
General Manager divizia Specialty Care Sanofi Romania

“Dermatita atopică este o povară greu de suportat de către pacient având în vedere faptul că pruritul intens poate fi cauza multor nopți pierdute și, implicit, a scăderii calității vieții. Dupixent® (Dupilumab) rezolvă aceste aspecte și, în plus, poate acționa asupra comorbidităților asociate dermatitei atopice, cum ar fi rinosinuzita cronică însoțită de polipoză nazală și astm sever, ca urmare a mecanismului țintit de acțiune asupra inflamației de tip 2.
Includerea acestei terapii pe lista celor cu regim de compensare integrală va permite accesul unui număr din ce în ce mai mare de pacienți, începand cu vârsta de 6 ani, la o soluție terapeutică nouă care le poate schimba în bine viața, atât lor cât și membrilor familiilor profund afectați de comportamentul și suferința acestora. Pacientul nu trebuie să-și piardă speranța, ci să se adreseze medicului specialist pentru a beneficia de acest nou tratament”.

Dupixent® (Dupilumab), dezvoltat de Sanofi, în colaborare cu Regeneron, reprezintă prima terapie biologică aprobată în Uniunea Europeană pentru copii și adolescenți (6-11 și 12-17 ani) cu forme moderate și severe de dermatită atopică.

Totodată, Dupixent® este disponibil complet gratuit, prin sistemul de asigurări de sănătate, și pacienților adulți și adolescenți cu vârsta de 12 ani și peste, care suferă de astm sever necontrolat însoțit de inflamație de tip 2, caracterizat conform GINA (Global Initiative for Asthma – Inițiativa Globală pentru Astm).

Prof. Dr. Călin Giurcăneanu
medic primar dermatovenerologie, Președinte Societatea Română de Dermatologie

“Studiile clinice au demonstrat că dupilumab asigură o ameliorare rapid instalată și susținută în timp, atât a severității și extinderii leziunilor caracteristice acestei afecțiuni, cât și a intensității pruritului, simptomul extrem de deranjant al acesteia, răspunzător de anxietate, depresie, insomnii și suprainfecții cutanate frecvente. Totodată, dupilumab demonstrează un profil de siguranță foarte bun, inclusiv în administrarea îndelungată, fără să se observe reacții adverse care să pună în pericol viața pacientului sau să necesite întreruperea administrării”.

Dupixent® este disponibil în două forme de administrare: seringă preumplută 200 mg și 300 mg sau stilou injector 200 mg și 300 mg și poate fi administrat atât în cabinetul medicului, cât și prin autoadministrare la domiciliu. Totuși, un pacient își poate autoadministra sau persoana care îngrijește pacientul poate administra subcutanat dupilumab, dacă medicul curant stabilește că acest lucru este adecvat. Este recomandat ca prima doză să se administreze sub supraveghere medicală.

Despre Sanofi

Suntem una dintre cele mai importante companii globale din domeniul sănătății și ne ghidăm după un singur scop, acela de a fi de neoprit în căutarea miracolelor științei pentru a îmbunătăți viețile oamenilor (We chase the miracles of science to improve people’s lives). Echipa noastră, prezentă în peste 100 de țări, este dedicată transformării practicii medicale, pentru a face imposibilul posibil. Oferim opțiuni de tratament care ar putea schimba viața și vaccinuri salvatoare pentru milioane de oameni din întreaga lume, punând în același timp sustenabilitatea și responsabilitatea socială în centrul ambițiilor noastre.
Compania Sanofi este listată la EURONEXT: SAN și NASDAQ: SNY

Despre Regeneron Pharmaceuticals, Inc.

Regeneron (NASDAQ: REGN) este o companie biofarmaceutică de top bazată pe descoperirile științifice, care descoperă, inventează, dezvoltă, produce și comercializează medicamente pentru tratarea unor boli grave. Regeneron comercializează medicamente pentru afecțiuni oculare, hipercolesterolemie, dermatită atopică și o boală inflamatoare rară, și are o serie de produse-candidat în curs de dezvoltare în alte arii terapeutice în care în prezent există o nevoie foarte mare neacoperită, inclusiv poliartrită reumatoidă, astm, durere, cancer și boli infecțioase. Pentru informații suplimentare despre companie, vă rugăm vizitați www.regeneron.com sau urmăriți contul de Twitter @Regeneron.

Comunicat de presa Sanatate