Odata cu dezvoltarea si imbunatatirea continua a tehnologiilor din domeniul informaticii, drumul a fost creionat si pentru aparitia primelor jocuri video si jocuri PC.
Treptat, incercarile initiale de la inceputul anilor 1950 au prins contur si astfel au fost puse bazele jocurilor din prezent.
In 1952, A.S. Douglas a creat primul joc grafic pe calculator – o versiunea a jocului X si O. Jocul a fost programat pe un computer EDSAC cu tuburi vidate, care avea un tub catodic.
In 1958, William Higinbotham a creat primul joc video, intitulat "Tenis pentru doi". Acesta a fost creat și jucat pe un osciloscop Brookhaven National Laboratory.
In 1962, Steve Russell a inventat "SpaceWar!", primul joc creat pentru a fi jucat pe calculator.
In 1967, Ralph Baer a scris primul joc video jucat pe un televizor, numit "Chase". Baer, care a fost apoi membru al firmei Sanders Associates, o companie militară de electronice, a conceput prima idee în 1951, în timp ce lucra pentru o companie de televiziune.
In 1971, Nolan Bushnell si Ted Dabney au creat primul joc de tip arcade. Acesta a fost numit "Computer Space" si a avut ca baza jocul anterior al lui Steve Russell "Spacewar!". Un an mai tarziu, jocul arcade "Pong" a fost creat de Bushnell, cu ajutorul lui Al Alcorn.
Un an mai tarziu, "The Odyssey" a devenit prima consola comerciala de jocuri video la domiciliu. "Odiseea" a venit programat cu douasprezece jocuri.
In 1976, Fairchild a lansat prima consola programabila de jocuri ce putea fi folosita acasa.
Pe 17 iunie 1980, "Asteroizii" și "Lunar Lander" ai lui Atari au devenit primele doua jocuri video inregistrate la Biroul pentru Drepturile de Autor. Apoi, in 1989, Nintendo a introdus popularul sistem Game Boy, o consola video portabila creata de designerul de jocuri Gumpei Yokoi. El a fost, de asemenea, cunoscut pentru crearea Virtual Boy, Famicom (și NES), precum si seria "Metroid".
Intre 1994-1995, a fost lansata consola Sega Saturn, iar Sony a debutat in pe scena jocurilor video cu PlayStation. In 1996, Nintendo a lansat consola pe 64 de biti – Nintendo 64. Cunoscutul joc Super Mario 64 a devenit definitoriu pentru jocurile 3D de platforma.
Pe masura ce conectivitatea la Internet a devenit accesibila si a inceput sa se raspandeasca la scara larga, jocurile online au inceput sa devina si ele populare.
Anii 2000 au aratat inovatie atat in privinta jocurilor pe console, cat si a celor pe PC. Piata a devenit din ce in ce mai competitiva pentru sistemele de jocuri portabile.
In aceeasi perioada, jocurile pe telefoane mobile au caștigat popularitate, mai ales in Japonia, de la jocuri puzzle si jocuri cu animale de companie, pana la jocuri 3D cu grafica de calitate inalta.
In 2009, cateva servicii de cloud computing si-au indreptat atentia catre jocurile video. Aceste servicii permit ca redarea grafica a jocurilor video sa fie facuta departe de utilizatorul final si un flux video al jocului sa fie transmis utilizatorului.
Industria jocurilor video continua sa se dezvolte, atragand tot mai multi pasionati de gaming.
Publicare Advertoriale Tehnologie