Vitacom Electronics, distribuitor de top pe segmentul de produse si accesorii electronice, a investit in tehnologii de ultima generatie pentru managementul depozitului, reusind sa devina unul dintre cele mai moderne spatii logistice din Romania, ce se inscrie in directia Logistica 4.0. Sistemele si robotii folositi de Vitacom, in depozitul din Cluj, sunt coordonati de solutia WMS de la Senior Software, iar printre beneficiile oferite de aceasta se numara reducerea timpilor de lucru pe diferite activitati, cresterea productivitatii angajatilor, dar si control total asupra operatiunilor.

Vitacom Electronics, unul dintre cei mai mari distribuitori de produse si accesorii electronice din Romania, isi gestioneaza intreaga activitate logistica, de la receptie si pana la livrare, folosind tehnologii de ultima generatie. Compania s-a mutat in urma cu doi ani intr-un nou centru logistic, cu o suprafata de 5.000 de metri patrati si avand o capacitatea de depozitare de pana la 10 ori mai mare. Cu o cifra de afaceri de peste 10 milioane de euro, distribuitorul din Cluj gestioneaza aproximativ 12.000 de articole, dintre care circa 9.000 de articole se afla in permanenta pe stoc.

Vitacom se numara printre putinele companii din Romania ale caror depozite beneficiaza de un grad inalt de automatizare si de procese interconectate, care se inscriu in directia Industry 4.0 / Logistica 4.0. Centrul logistic Vitacom dispune de sisteme si roboti performanti, care sunt coordonati de WMS – soft pentru managementul depozitului, de la Senior Software. Aceasta integrare permite ca procesele de prelucrare comenzi sa se desfasoare intr-un mod cat mai eficient, asigurand viteza mai mare de lucru, acuratete in operatiunile de zi cu zi, impreuna cu vizibilitate sporita si control total asupra activitatii logistice.

In 2021 ne-am mutat in noul depozit pe care il gestionam cu WMS de la Senior Software. Solutia este integrata cu sistemul robotizat AutoStore – ce dirijeaza in mod automat caruselurile cu binuri, in care sunt depozitate produsele, si cu un stivuitor VNA – dedicat manipularii de marfuri, ambele primind comenzi din WMS. Este un sistem utilizat la toate activitatile de logistica si ne permite sa avem control si precizie mare in tot ceea ce inseamna miscare de marfa.

Am adus tot ce s-a gasit mai bun din perspectiva automatizarii si pot spune ca fluxurile sunt total diferite fata de ce am avut in vechiul depozit. In prezent, vorbim despre o zona compacta care eficientizeaza foarte mult activitatea colegilor nostri, un operator din depozit putand sa realizeze 150 de comenzi pe ora, ceea ce este foarte mult. In plus, in cazul producerii unor erori, putem sa le identificam rapid si sa le remediem in cel mai scurt timp posibil”, a mentionat Vasile Andrei Vita, Manager General – Vitacom Electronics.

Anterior investitiilor in tehnologii moderne, o serie de operatiuni din depozitul Vitacom erau efectuate de catre 28 de angajati, in mai mult de opt ore, iar, in prezent, aceleasi sarcini sunt realizate intr-un timp mai scurt, cu doar 11 angajati. Cu toate ca activitatile in cauza sunt executate cu mai putini operatori, conducerea Vitacom a subliniat faptul ca numarul total al angajatilor nu a fost redus, diferenta de personal fiind directionata spre alte zone de business, astfel incat sa aduca plus valoare companiei. De asemenea, ca urmare a mutarii in noul depozit si a investitiilor in solutii hardware si software, distribuitorul are acum posibilitatea de a mari capacitatea de prelucrare a comenzilor de pana la 10 ori.

Alaturi de WMS, Vitacom foloseste din portofoliul Senior Software si sistemele: SeniorAWB – soft pentru optimizare livrari si SeniorXRP – platforma ERP pentru management resurse. Solutia pentru gestionarea depozitului si softul dedicat procesului de livrare sunt perfect integrate cu sistemul SeniorXRP, ceea ce permite gestionarea integrata a fluxurilor de business.

Datorita legaturii dintre WMS si SeniorXRP, comenzile sunt transmise rapid si corect catre operatori spre a fi pregatite pentru livrare, iar orice informatie despre produse si stoc, stadiul pregatirii comenzilor din depozit si nu numai, poate fi vizualizata usor in ERP.

Noi facem si picking si packing in aceeasi zona si sistemul WMS ne ajuta sa controlam fluxul din depozit, iar integrarea cu celelalte solutii ne permite sa eliminam erorile si sa crestem operativitatea. Odata ce s-a realizat inchiderea automata a cutiilor, datorita integrarii cu SeniorAWB, se selecteaza imediat curierul, iar riscul de a incurca coletele este eliminat. Totodata, mentionez ca putem sa obtinem cel mai bun curier in functie de zona si de ce ne dorim noi, daca urmarim pretul, durata de livrare sau un raport intre cele doua.

Toate procesele din centrul logistic sunt foarte stabile si extrem de precise. Nu as schimba nimic in solutiile pe care le-am implementat si cred ca, daca ar trebui sa aleg astazi alte solutii, nu as avea ceva mai bun”, a adaugat Vasile Andrei Vita.

Cum arata depozitul complet automatizat al companiei Vitacom si cum se desfasoara in prezent fluxurile de lucru gestionate cu solutia WMS –  sunt aspecte surprinse in Studiul de caz VIDEO WMS, realizat la distribuitorul de produse si accesorii electronice din Cluj.

Despre Vitacom Electronics

Vitacom Electronics este o companie infiintata in 1991, care desfasoara activitati de import si distributie de produse si accesorii electronice. Compania dispune de un personal format din 85 de angajati si un centru logistic in Cluj. Printre produsele comercializate de Vitacom se numara: telefoane / tablete, produse electrocasnice si piese de schimb, sisteme de securitate / automatizare pentru locuinte, surse de alimentare / distributie, produse audio / video, accesorii gaming etc. Well, Uni-T, Goobay, Nedis, PeakPower, Samsung, Siemens, Whirlpool, Xeno si Philips sunt doar cateva dintre brandurile ce se regasesc in portofoliul distribuitorului.

Despre Senior Software

Senior Software este furnizor si dezvoltator de sisteme software performante pentru managementul integrat al afacerilor. Fondata in 2003, compania a realizat peste 500 de implementari de succes, utilizand cele mai noi tehnologii. Senior Software implementeaza sisteme intuitive de tip ERP, BI, SCM, MES, E-commerce si Hardware. Compania isi desfasoara activitatea in 5 locatii din Romania (Bucuresti, Constanta, Cluj, Iasi, Timisoara), cu o echipa formata din circa 200 de angajati.