Pentru mulți dintre cei care sunt pe cale să deschidă o afacere în mediul online, o decizie complicată este selectarea serviciilor de găzduire web. În primul rând, însuși hostingul este un sistem destul de complex, din perspectivă tehnică. În al doilea, există o mulțime de furnizori care se poziționează drept profesioniști, însă printre aceștia cu ușurință te poți pierde și rămâne nemulțumit de produsul oferit. Deci, e cazul să cunoști câteva aspecte de bază, pentru a nu da greș.
Alege corect tipul de hosting pentru site-ul tău
În mare parte, astăzi, există trei tipuri de web hosting cele mai răspândite. Fiecare dintre acestea se potrivește într-un caz sau altul, iar înainte de a alege furnizorul, trebuie să decizi care dintre ele ți se potrivește mai bine.
Hostingul virtual (shared). Acesta reprezintă un server care găzduiește mai multe site-uri. Toate folosesc același software și au șanse egale. Un singur server poate găzdui aproximativ o mie de site-uri. De regulă, hostingul virtual are resurse web limitate, care nu necesită capacități mari și spațiu pe disc. Datorită costului redus și lipsei necesității de administrare a serverului, o astfel de găzduire este cea mai frecventă alegere în rândul utilizatorilor. Este perfect pentru start-up-uri și afacerile începătoare cu volum mic de trafic.
La MegaHost, tariful minim este de 0.99 euro și include: 1 GB memorie SSD, trafic necontorizat, un domeniu și un subdomeniu și capacitate de prelucrare a 50 de mailuri pe oră, acces la asistență tehnică 24/24 și Backup Profesional Zilnic JetBackup, prestat de specialişti în domeniu.
Virtual Private Server (VPS). Spre deosebire de hostingul virtual, proprietarul de VPS hosting poate instala și configura orice software. Practic, gestionarea nu diferă de administrarea unui server fizic. Site-ului i se alocă anumite resurse în conformitate cu tariful, ceea ce nu este întotdeauna posibil când se utilizează găzduirea virtuală, unde resursele serverului sunt distribuite uniform între toate site-urile. VPS-ul este o alegere bună pentru afacerile medii, care au nevoie de mai multe resurse garantate și libertatea de a configura serverul conform propriilor nevoi, dar nu suficiente resurse pentru a investi într-un server dedicat.
Pachetul de început, la MegaHost, include: spațiu de stocare de 30 GB, memorie RAM garantată – 512 MB și Burst – 1024 MB, plus, două adrese de IP. Prețul tarifului este de doar 15 euro/lunar, iar pentru o plată suplimentară ți se oferă serviciul cPanel, de la reprezentanți oficiali din România.
Servere dedicate. Clientul primește un server separat în centrul de date. Acesta este gestionat independent și oferă posibilitatea de a instala orice sistem de operare și de a schimba software-ul potrivit nevoilor sale. O astfel de găzduire web este utilizată pentru proiecte mari, care necesită resurse cu cerințe ridicate, precum sunt magazinele online cu trafic mare sau, de exemplu, jocurile online. Totodată, serviciul dat garantează cel mai înalt nivel de securitate.
Chiria unui server dedicat în România, conform tarifelor de la MegaHost, considerate cele mai avantajoase, începe de la 69.9 Euro/lună. Pachetul include un procesor QuadCore i3, cu 4 GB DDR, upgradabil la 16 GB și memorie HDD de 1000 GB.
La ce aspecte trebuie să acorzi atenție când alegi tariful potrivit?
Odată ce ai decis tipul de hosting care se potrivește proiectului tău și pentru care ai suficient buget, e necesar să alegi pachetul potrivit. Aici există câteva aspecte de bază la care trebuie să acorzi atenție, pentru a nu achita în plus, dar, în același timp, ca site-ul tău să funcționeze corespunzător.
În primul rând, trebuie să determini de câtă de memorie vei avea nevoie pentru a păstra informațiile și fișierele de pe site. În majoritatea cazurilor, pentru proiectele mici (landing page, site carte de vizită etc.) este suficient 30-60 MB. Dacă în viitor intenționezi să utilizezi materiale grafice și baze de date, atunci este mai bine să ai un spațiu de 100 MB sau mai mult. Pentru site-urile unde utilizatorii pot posta conținut, precum videoclipuri și imagini, este mai dificil să estimezi resursele necesare. În acest caz, cantitatea de memorie pe disc trebuie determinată în baza popularității proiectului, numărului de vizitatori pe zi și volumului mediu de materiale postate.
Un alt criteriu important sunt instrumentele și funcționalul pus la dispoziția clienților. Principalele caracteristici tehnice ale găzduirii pe care trebuie să le ai în vedere sunt:
- trafic necontorizat;
- suport pentru tehnologiile și scripturile de care aveți nevoie, de exemplu: PHP, MySQL, phpMyAdmin, Zend Optimizer, Python, PERL, Parser, acces SSH.
- suport pentru Sistemele de gestionare a conținutului populare, precum WordPress, Joomla, Drupal și altele;
- panou de control care permite gestionarea comandă a serverului și site-ului printr-o interfață grafică. MegaHost propune sistemul Virtuozzo, dar poți opta pentru cPanel, ale căror servicii sunt reprezentanți oficiali.
- suport tehnic 24/24;
- acces la site prin FTP (necesar pentru a copia, edita și șterge dosarele și fișierele de pe server);
- monitorizarea non-stop a stării serverului;
- protecția împotriva atacurilor DDoS;
- verificarea emailului pentru viruși, spam și publicitate;
- interfață web pentru email, necesară pentru gestionarea serverului de mail;
- o perioadă scurtă de utilizare gratuită pentru a vă familiariza cu serviciul. La MegaHost aceasta este de 30 de zile, în cazul în care nu rămâi mulțumit primești banii înapoi.
- Backup zilnic.
Serviciile de hosting joacă un rol extrem de important în succesul proiectului tău web. Este important să acorzi acestui subiect suficient timp, pentru a nu fi nevoit mereu să schimbi furnizorii. Alege serviciile care corespund nevoilor tale, dar, totodată, fii vizionar și analizează posibilitățile de trecere la pachete mai complexe. Totodată, nu uita despre asistența tehnică și profesionalismul angajaților, deoarece mediul online este unul plin de surprize, iar tu trebuie să fii sigur că ele vor fi soluționate rapid.
- MEGAHOST
- https://megahost.ro/