Ce reprezinta toaletarea arborilor?
Toaletarea reprezinta o procedura de horticultura foarte dees intalnita si vitala pentru intretinerea arborilor. Majoritatea copacilor forestieri cresc foarte bine gratie “toaletarii naturii”, dar alti arbori rezidentiali necesita ingrijire atenta pentrru a le creste integritatea structurala.
Este esential sa cunoastem procedura corecta de toaletare astfel incat sa nu deterioram arborele si cresterea acestuia prin taierea necorespunzatoare. In mod practic, eliminarea de ramuri este foarte selectiva si se face foarte atent.
Procesul de toaletare copaci presupune indepartarea tesuturilor defecte, moarte, putrege, fragile si neproductive din arbori. Este ideal sa fie indepartate ramurile mai mici in locul celor mari, prin taieturi mici.
De ce este toaletarea arborilor asa de importanta?
Toaletarea este una dintre cele mai importante si vitale procese in viata unui copac. Prevenirea pericolele in privinta siguranta reprezinta unul dintre motivele cele mai importante ale toaletarii, in urma acestui proces formandu-se o structura puternica a copacilor, evitandu-se astfel caderea ramurilor cu o crestere scazuta in timpul furtunilor.
Toaletarea ajuta de asemenea la activarea cresterii arborilor in zonele de crestere rara dar si impiedica cresterea in zonele nedorite, unul dintre motivele toaletarii fiind sanatatea copacului. Indepartarea partilor deteriorate, bolnave si putrede ale copacului impiedica degradarea si tine departe insectele. De asemenea, ofera hrana si apa pentru copac.
Tipuri de toaletari
Toaletarile pot fi de mai multe tipuri, in functie de ceea ce se doreste sa se obtina.
Astfel, pot fi toaletari de curatare care au ca principal scop eliminarea ramurilor uscate cat si a celor aglomerate, a lastarilor lacome si a crengilor rupte sau toaletari de regenerare, care au ca principal scop reactivarea cresterii copacilor si reintinerirea coroanei sau toaletari de inaltare a coroanei arborilor.
Inaltarea se refera la faptul ca se doreste o inaltare a coroanei, care inseamna ca se taie cateva din ramurile de mai jos ale copacului cu scopul de a se vedea mai clar cladirile si semnele de circulatie. Aceasta operatiune se realizeaza atunci cand copacii ies in calea strructurilor create de om.
Reducerea
Se refera la faptul ca toaletarea se face cu scopul de a reduce inaltimea si cresterea unui copaci, realizandu-se in pricipal pentru a imbunatati estetica copacului si pentru a evita pericolele ce pot aparea in privinta sigurantei.
Acest tip de toaletare presupune abilitati profesioniste si o cunoastere aprofundata a biologiei copacului, trebuind luate in considerare o serie de aspecte cum ar fi tipul, specia sau sanatatea arborelui.
Rarirea sau subtierea copacului se face pentru a asigura lumina solara dar si fluxul de aer, in principal pe copaci supraincarcati. Se realizeaza prin scaderea marginii coroanei, taindu-se aproximativ 15-20% din frunzisul acestuia si doar ramurile ce au o grosime de 2 centimetri.
Curatarea reprezinta indepartarea din copac a lemnului mort, putred si nedorit, fiind cea mai preferata metoda pentru copacii batrani deoarece nu presupune taierea ramurilor inutile.
Atunci cand doriti sa toaletati arborii din curtea dvs sau a societatii pe care o conduceti, cel mai indicat este sa luati legatura cu o companie specializata care ofera servicii complete in acest domeniu si care stiu exact ce au de facut, in functie de fiecare arbore in parte, de starea acestuia si de alte aspecte importante.
Publicare Advertoriale Arhitectura si Design