Şcoala Postliceală Sanitara Slatina a finalizat cu succes proiectele cu titlurile ,,Stagiu de calitate – Paşaport pentru piaţa muncii”, nr 2017-1-RO01-KA102-036240 și „Mobilități europeane – Poartă de acces pentru piața muncii a asistenților medicali” nr 2018-1-RO01-KA102-047833, cu sprijin financiar din partea Comisiei Europene prin programul ERASMUS+, Acțiunea Cheie 1 – VET, granturi în valoare de 96.082 euro. Proiectele au avut ca activitate organizarea de mobilități europene pentru 36 elevi prin efectuarea de stagii clinice în cadrul unităților medicale UED Luquelara SL, la Chana-Spania și ASREM, Campobasso-Italia, în calitate de instituții de primire. Cei 36 de elevi participanți au întreprins activități practice aferente specializării asistent medical generalist, activități ce au constat în execuția tehnicilor de nursing în îngrijirea persoanelor vârstnice și asigurarea urgențelor medicale.
Prin parcurgerea modulelor de practică în unitățile medicale spaniole și italiene, folosind aparatura modernă, lucrând în echipă, participanții și-au dobândit noi abilități practice, și-au dezvoltat nivelul de cunoaștere și înțelegere a tehnicilor de nursing, iar școala noastră și-a îmbunătățit calitativ procesul de formare a elevilor, creând o forță de muncă competentă și calificată. Prin dobândirea competențelor practice a celor 36 elevi participanți, specifice de îngrijire a persoanelor aflate în dificultate, considerăm că ne-am atins obiectivele prevăzute în cadrul proiectelor implementate. Astfel, elevii și-au dezvoltat abilități profesionale, personale și de viață, au pus în practică idei și cunoștinte teoretice, au învățat independent și au cooperat în echipă, au planificat și organizat sarcinile, și-au gestionat timpul, s-au adaptat și au acționat în situatii noi de lucru, au demonstrat deschidere și curiozitate față de noile provocări, capacitate de cooperare cu persoane diferite din alte culturi, ceea ce a dus la creșterea încrederii în propriile abilități, cunoașterea punctelor tari și a celor slabe și motivare pentru participarea mai activă în viața socială a comunității.
Stagiile de practică într-o clinică europeană sunt foarte importante și relevante pentru elevii de la specializarea asistent medical generalist îmbinând teoria studiată în țară cu practica europeană. Având în vedere faptul că există anumite diferențe între abordarea teoretică și cea practică, stagiile de practică europene reprezintă metoda cea mai potrivită pentru ca elevul să cunoască cu adevarat activitatea unei instituții medicale europene.
În loc de incheiere, vă lasăm câteva impresii culese de la participanții mobilităților europene:
”Din punctul meu de vedere « mulțumesc » este doar un cuvânt și pălește în fața energiei și entuziasmului pe care îl am, datorită faptului că am avut șansa să particip, poate, la experiența vieții mele, fiind singura dată când am depășit granițele țării. Totul a fost o experiență inedită și menită să te dezvolte! Mi-as dori să le pot mulțumi îndeajuns celor care au contribuit la realizarea acestor programe Erasmus+. Cea mai importantă abilitate pe care am dobândit-o pe perioada practicii este aceea de «a zâmbi» în fața inevitabilului! Ce vreau sa spun? Ei bine, clinica de noapte și zi, Luquelara, este locul unde cei care au construit lumea la un momendat vin să își regăseacă energia și pofta de viață avută cândva, dar investite de-a lungul vieții în toate lucrurile făcute. De ce inevitabil? Pentru că «oaspeții clinicii», (și îi numesc așa fiindcă așa sunt tratați, nu ca și cum ar fi niște pacienți oarecare), au o vârstă înaintată și ireversibilă de altfel dar respectabilă, lucru care aduce cu sine o serie de semne și simptome specifice vârstei, mulți dintre ei fiind diagnosticați cu Alzheimer. Acum corelând cele doua situații pot spune că aici am învățat că puterea de a zâmbi are efecte terapeutice.” Marius Florin Boțogan, stagiu de practică efectuat în Centrul de îngrijire UED Luquelara SL, La Chana – Granada, Spania.
„La sfârșitul stagiului de practică am tras linie și am realizat ce trebuie să îmbunătățesc pentru a fi un cadru medical excelent. Dacă aș putea, aș repeta experiența și îi sfătuiesc și pe viitorii asistenți medicali să se înscrie la aceste stagii de practică prin programul Erasmus+. Recomand tuturor, cei care vor să trăiască o experiență nouă și de neuitat să nu mai stea pe gânduri. Îi sfătuiesc să profite de fiecare moment din stagiul de practică și să se bucure de frumusețile Spaniei și ale Europei, să trăiască prezentul și să nu se gândească prea mult în viitor! Aceasta experiență pot spune că m-a maturizat și m-a ajutat să mă cunosc pe mine mai mult, să mă dezvolt atât profesional cât și personal. Pot spune ca Erasmus+ îți schimbă gândirea și percepția despre boală, sănătate, bătrânețe, în general despre viață. Erasmus+ poate schimba oameni”. Ana-Maria Mirea, stagiul de practică efectuat în cadrul Centrului medical ASREM-spitalul A. Cardarelli, Campobasso-Italia.
Publicare Advertoriale Educatie si Cultura