Secretatul de stat MIPE, Csilla Hegedüs, a vizitat, miercuri 20 aprilie 2022, fosta închisoare comunistă de la Râmnicu Sărat. Vizita a avut loc în contextul în care proiectul Memorialul „Închisoarea tăcerii” Râmnicu Sărat și Centrul Educațional privind Comunismul în România vor beneficia de o investiție în valoare totală de 9 milioane euro, fără TVA, din fondurile alocate pentru Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – Componenta 11 „Turism și Cultură”.

Obiectivele proiectului propus de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) sunt:

  • Conservarea, consolidarea și restaurarea fostului Penitenciar de la Râmnicu Sărat;
  • Punerea în valoare a monumentului prin implementarea programului funcțional „memorial” și a unui circuit specific de vizitare, astfel încât amenajările să sugereze atmosfera de izolare din trecut;
  • Realizarea unui centru educațional privind comunismul din România în vederea conștientizării consecințelor acestuia;
  • Atragerea unui număr cât mai mare de vizitatori, în special din rândul tinerilor.

Închisoarea de la Râmnicu Sărat, precum și cele de la Sighet, Gherla sau Aiud, a fost unul dintre penitenciarele cheie ale represiunii politice din timpul regimului comunist.

În cadrul Componentei „Turism și Cultură” PNRR vor fi finanțate investiții în valoare de 68,48 milioane euro pentru modernizarea/ crearea de muzee și memoriale.

Sursa: mfe.gov.ro

Comunicat de presa Administratie publica